perjantai 21. toukokuuta 2021

Punaista värjäytymää vaipassa!!! 😟

Tässä jokunen viikko sitten aamulla vaippaa vaihtaessani huomasin vauvan yön vaipassa jotain punaista värjäytymää. Sitä ei ollut paljon, ja se näytti erittäin epämääräiseltä. Muistutti enemmän vain jotain väriainetta kuin verta. Mieheni kanssa hetken sitä ihmeteltyämme, päätin olla yhteydessä lääkäriin chatin kautta. Sieltä sanottiin, että ei tarvitse huolestua, kun vauvoilla nyt saattaa tulla värjäymää vaippaan vähän joka asiasta. Kävin mielessäni läpi kaikki syömäni ruuat, josko niistä olisi löytynyt syyllistä (kuulemma punajuuri ja mustaherukka ainakin ovat aineksia, jotka värjäävät vauvan pissaa), mutta mielestäni en ollut syönyt mitään erityisen värjäävää.
No, jäimme seurailemaan tilannetta. Kolmisen päivää oli ilmestynyt tätä värjäymää vaippaan. Otin sitten asian puheeksi neuvolakäynnillä. Neuvolatäti kysyi neuvolalääkäriltä, joka ohjasi meidät sitten eteenpäin yleislääkärin vastaanotolle samalle päivälle. Mieheni piti tietenkin sitten jo lähteä töihin, joten naperon kanssa kaksin menimme käymään lääkärillä. Lääkäri paineli ja tunnusteli vauvan masua, kuunteli sydän- ja suolistoäänet, mittasi kuumeen, jne, mutta mitään selitystä hän ei keksinyt. Tulehdusarvot mittasivat myös sormenpäästä, mutta sekään ei antanut viitteitä mihinkään. Niinpä hän ohjasi meidät jälleen kerran eteenpäin suoraan lasten lääkärille. Siihen kellonaikaan tietenkin oli jo päivystysvuoro, joten ei muuta kuin jonottelemaan.

Siellä saikin hetken aikaa sitten odotella. Onneksi sain äitini mukaan odottelemaan, muutoin olisi voinut aika käydä pitkäksi. Aluksi meidät kutsui huoneeseen sisään hoitaja, joka halusi ottaa vauvalta pissanäytteen. Vauva päätti turauttaa myös kakat samalla, joten hoitaja sai siinä samassa myös ulostenäytteen tutkittavaksi. 😁 Seuraavaksi kaksi lääkäriopiskelijaa tutkivat kaikki samaiset asiat, joita yleislääkäri oli jo hetki sitten tutkinut.
Sitten alkoi se kamalaakin kamalampi piina.. Verikokeet.. 😢 Kantapäästä otettiin verinäytteitä, ja koko sen ajan lapsiraukka huusi kuin syötävä. 😢 Äitinä ei ollut kiva seurata vierestä, kun vauva huutaa. Mutta eipä paljon auttanut minunkaan lohdutukset. Onneksi se oli kuitenkin pian ohi.
Siirryimme taas käytävälle odottelemaan. Kolmisen tuntia odottelimme, ennen kuin tulokset näytteistä olivat valmiit. Sitten lääkäri kävi kertomassa, että mistään ei löytynyt mitään poikkeavaa. Valkosolut olivat hieman koholla, mikä viittaisi jonkin sortin tulehdukseen, mutta mitään sen ihmeellisempää ei osannut lääkäri sanoa. Sovittiinkin sitten, että jatketaan tutkimuksia seuraavana päivänä.
Aamulla sitten meille soitettiin, että tulisimme käymään uudelleen paikanpäällä. Lääkäri katsoisi ultraäänen avulla vauvan virtsaelimet. Se sujuikin yllättävän helposti ja nopeasti. Mistään ei löytynyt kuitenkaan taaskaan mitään. No, jälleen kerran uudelleen pissanäytteitä. Niin, ja otimme kotonakin yhden pissanäytteen vauvalta sairaalasta saaduilla näytteenottovälineillä. Näissä näytteissä valkosolut olivat hieman enemmän koholla kuin aiemmin, joten lääkäri diagnosoi virtsatietulehduksen vauvallemme. Voi pientä raukkaa! 😢 Apteekin kautta antibioottien hakuun!
Viikon antibioottikuurin aikana muistaakseni taisi olla korkeintaan kahdessa pissavaipassa punaista. Kuurin loputtua parin päivän jälkeen sitten alkoi taas ilmestyä värjäymää vaippaan, joten olimme taas suoraan yhteydessä lasten puolelle. Ja jälleen kerran menimme käymään siellä. Julkisella puolella siis kun kävimme, niin ainahan sitä joutuu jonkin aikaa odottelemaan lääkärille pääsyä. No, taas näytteitä lisää, uudet verikokeet ja uusi lääkäri tekemässä samat tarkistukset kuin kaikki aiemmatkin lääkärit. Missään ei taaskaan mitään poikkeavaa.  Tämä lääkäri sitten mietti, että josko kyseessä olisi esimerkiksi jokin allergia tai suoliston haavauma. Tätä varten sitten hän laittoi lähetteen allergia- ja gastroenterologiapuolelle. Sinne menemme sitten ensi viikolla tutkittavaksi.
Hieman alkaa jo usko loppua, kun missään ei ole mitään vikaa, mutta siltikin värjäymää ilmestyy vaippaan tuon tuostakin. Kuitenkaan vauvan vointi ei ole millään tavalla poikkeava, eikä ole mitenkään kipeän oloinen. Olenkin ryhtynyt itse sitten googlailemaan, mistä tämä voisi johtua. Löysinkin erään mielenkiintoisen tekstin, jossa kerrottiin, että eräät virtsan suolat (mm. fosfaatti) voisivat aiheuttaa punertavuutta. Tästä lukemaan koko teksti: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00549
Jotenka sitten googlailemaan, että mistäs näitä fosfaatteja sitten tulee. Kolajuomat ja prosessoitu ruoka ainakin oli lähteenä. Pepsiä olin kyllä juonut jonkun verran edeltävinä päivinä, joten voisikohan johtua siitä.. Sen poisjättäminen ei nyt ainakaan tilannetta pahentanut, ja hetkeksi jopa näytti, että helpottui kokonaan. Mutta sitten taas yhtenä aamuna oli värjäymää. Ja se ei voinut johtua Pepsistä. Eli ollaan sittenkin takaisin lähtöruudussa. 😞 
Ensi viikolla meillä on kuitenkin aika sinne allergia- ja gastropuolelle. Jospa siellä saataisiin hieman apuja asiaan. Onneksi kuitenkaan tämä ei tunnu olevan vauvalle ongelma millään tavalla. Hän ei käyttäydy mitenkään eri tavalla, oli vaipassa punaista tai ei. Toivottavasti olisi vaan ohimenevää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joko saa alkaa yrittää toista lasta?

Jo tätä esikoista suunniteltaessa ajateltiin, että halutaan lapset (kaksi tai kolme) pienellä ikäerolla. Sektiopäätös sitten hieman hidastut...