torstai 29. huhtikuuta 2021

Maidontuoton tehostuskeinoja

Sektion jälkeen olin sairaalassa kolme päivää. Tänä aikana maito ei noussut melkein ollenkaan. Joka syöttökerralla jouduin hakemaan lisämaitoa vauvalle. Kotimatkalla kurvasimme kaupan kautta hakemassa varalta äidinmaidonkorviketta, jotta naperolle saadaan maitoa, ellen itse sitä pysty tuottamaan tarpeeksi. Heti kotiin päästyäni kuitenkin alkoi maito nousemaan ja korvikkeita ei tarvittu.

Rintapumpulle ei maitoa kuitenkaan herunut kovinkaan paljoa. Sen verran, että päivän aikana yhteensä sain pumpattua yhdelle syöttökerralle maidot. Kerrallaan tuli ehkä noin 10-15ml, jos sitäkään. Jälleen kerran Google laulamaan siis! Myös Facebookin Imetyksen Tuki -ryhmästä oli todella paljon apua tähän maidontuoton tehostamisen apukeinojen etsintään.

Minulle parhaimpia keinoja tehostamiseen oli selkeästi proteiinien saannin lisääminen ruokavalioon sekä uni ja lepo. Tein yhtenä iltana kunnon proteiinitankkauksen (maitorahkaa, raejuustoa, tonnikalaa, proteiinijuomaa, pähkinöitä..) ja seuraavan yön sain nukkua kunnolla, kun mies hoiti vauvaa. Aamulla pumppasin molemmat rinnat, ja yhtäkkiä kerralla tulikin reilu 100ml. Nämä siis todellakin toimi omalla kohdallani!

Muita käyttämiäni keinoja on muun muassa imetyksen lisäksi maidon pumppaaminen. Pyrin pumppaamaan ainakin pari-kolme kertaa päivässä. Imetyksen jälkeen pyrin pumppaamaan noin tunnin kuluessa imetyksestä. Tällöin pumpulle ei heru kovinkaan paljoa, mutta käsittääkseni tukee maidonnousua kuitenkin. Välillä vauva saa päivällä tarpeeksi maitoa jo pelkästään yhdestä rinnasta. Tällöin pyrin pumppaamaan toisen rinnan heti perään. Välillä pumppailen toisesta rinnasta myös yhtä aikaa, kun vauva syö toisesta rinnasta.

Tehopumppausta teen myös melko usein. Tunnin aikana pumppailen noin 5 minuuttia, sitten pidän taukoa 5 minuuttia. Tätä siis useamman kerran tunnin aikana. Yritän myös samalla rentoutua. Katselen esimerkiksi jotain sarjaa siinä samalla. Vauva on tällöin jo yöunilla, joten ei tarvitse siitä liikaa stressata. Lisäksi minulla on aina lähettyvillä vettä (paljon!) ja jotain naposteltavaa. En tiedä, auttaako nämä tehostukseen, mutta ainakin saan oman pienen herkkuhetken luvan kanssa. 😏

Alkuun minulla oli käytössäni vain yksi pumppu. Käytössäni oli yhtä aikaa toisella rinnalla maidonkerääjä. Sinne kertyi pumppauksen aikana myös muutamia millejä. Sain näillä talteen ne vähäisetkin tipat. Sitten hetkellisesti pumpulle ei herunutkaan taas kun ihan pieniä määriä. Luulin jo hajottaneeni pumpun sen jatkuvan käytön takia, ja hommasinkin toisen samanlaisen pumpun. Ei siinä vanhassakaan kuitenkaan mitään vikaa ollut, jostain syystä vaan maidontuotto kai vaan hetkellisesti väheni. Nyt käytössäni on siis kaksi pumppua. Parhaiten minulla heruu maitoa pumpulle silloin, kun käytän "tuplapumppausta", eli pumppaan molempia rintoja yhtä aikaa. 

Proteiinitankkauksen lisäksi myös hiilihydraattien saanti olisi kai tärkeää maidon herumisen kannalta. Syönkin usein aamuisin leipää tai puuroa, hedelmän tai mehulasin kera. Myös vettä tulee juotua paljon. Hassua, kun normaalisti en kyllä kovin paljoa vettä juo, mutta nyt imetyksen aikana tuntuu olevan koko ajan jano. 😀 Käytän samaisia mammavitamiineja nyt imetyksen aikaan, joita käytin raskauden aikana. Maidontuoton kannalta ilmeisesti myös magnesium- ja kalsiumlisä voisi olla hyödyksi, joten nämä lisät myös on käytössäni. 

Alkoholittoman oluen juontia usein myös kehutaan, että sen pitäisi auttaa asiaa. Kävinkin ostamassa heti kolmea erilaista alkoholitonta olutta. Oluen ystävä en ole alkujaankaan, joten mielestäni ne kaikki maistuvat aivan kamalalle. Onneksi mieheni on loppasuu, hänelle kelpaa aivan kaikki. Ei mene siis hukkaan ainakaan.😂 Maistan kuitenkin! Eilen sain ehkä noin puolikkaan tölkin juotua, mies joi loput.😁

Nyt riittää maitoa vauvalle ja päivisin saan myös pumpattua yhden annoksen jääkaappiin yhtä syöttökertaa varten. Mutta silti toivoisin, että määrää saisi lisättyä. Paljon kanssa pärjää aina, vai miten se menikään. Mieluummin siten, että ei tarvisi ainakaan stressata asiasta, että riittääkö maito vai ei. Neuvolassa puhuttiin lisämaidon käyttämisestä ja otimmekin korvikkeet käyttöön heti ensimmäisen neuvolan jälkeen. Nyt kuitenkin on useampi päivä jo menty taas ilman korvikkeita, kun tuntuu, että oma maitoni nyt kuitenkin riittää. Vauvakin ollut edelleen tyytyväinen ja illat ei ole normaalia itkuisempia.

Liikaa ei voi korostaa veden juontia, ainakaan omalla kohdallani! Jos välissä on päivä, että en ole oikein vettä kovin juonut, sen huomaa heti pumppaillessa. Ei vaan irtoa maitoa, ei, vaikka kuinka pumppailisi. Siksi pidän itselläni isoa vesilasia vieressä koko ajan! Muistaisi vaan juoda... 😀



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joko saa alkaa yrittää toista lasta?

Jo tätä esikoista suunniteltaessa ajateltiin, että halutaan lapset (kaksi tai kolme) pienellä ikäerolla. Sektiopäätös sitten hieman hidastut...