sunnuntai 11. heinäkuuta 2021

Kuukautisen sektion jälkeen

Otsikon mukaista hakusanaa olen käyttänyt Googlessa ainakin tuhat ja sata kertaa, kun olen oman kroppani toimintaa sektion (tai raskauden ylipäätään) jälkeen ihmetellyt. Aivan liian vähän tietoa tuli sairaalasta ja neuvolasta aiheeseen liittyen.

Oma tilanteeni on siis tämä. Sektion jälkeen jälkivuoto oli runsasta kolmisen päivää. Sen jälkeen rauhoittui normaaliksi vuodoksi ja kesti loppujaan noin kaksi viikkoa. Sen jälkeen noin parin viikon päästä oli jonkin sortin tiputteluvuotoa, josta luin, että olisi aivan normaalia ja kertoisi jälkivuodon olevan lopuillaan. Se välivuoto kesti noin pari kolme päivää. Siitä taas parisen viikkoa eteenpäin oli taas samanlaista vuotoa ja kestokin samaa luokkaa. Vuotomäärä oli erittäin niukkaa.

Sitten noin kaksi kuukautta synnytyksen jälkeen oli jälkitarkastus. Juuri ennen sitä alkoi TO-DEL-LA runsas vuoto. Aivan samanlaista vuotoa, kuin jälkivuodon ensimmäiset päivät. Sopivasti sitten oli hirvittävä vuoto menneillään, kun oli aika jälkitarkastukseen. Tästä syystä jäi käsittääkseni jonkin sortin sisätutkimus tekemättä, koska se olisi voinut kuulemma olla minulle kivulias ja/tai epämukava. No, hyväksyin asian (jota kuitenkin nyt jälkeenpäin kadun!) ja lääkäri teki vain ultraäänellä (sisäkautta kuitenkin) tutkimuksen. Siinä hän huomasi, että ovulaatio on jo jossain vaiheessa tapahtunut, joten kyseessä oli siis oikeastikin kuukautiset. 

Tutkimuksessa kaikki oli kuitenkin ok, kohtu supistunut kohdilleen ja oikean kokoiseksi, eikä istukan jäämiä tai muutakaan sellaista löytynyt. Kuukautisista lääkäri sanoikin, että ensimmäiset kuukautiset synnytyksen jälkeen ovat usein todella runsaat, joten senkin puolesta kaikki tuntuisi olevan kunnossa.

Nämä kuukautiset kestivät runsaina noin kaksi viikkoa. Seuraavan kerran vuoto alkoi sitten noin kaksi viikkoa näiden edellisten loputtua. Aluksi pienellä tiputteluvuodolla ja sen jälkeen normalisoitui samoihin määriin, kuin mitä minun kuukautiseni olivat ennen raskautta. Eli melko niukat, mutta silti sellaiset, että suojia täytyy olla. No, ne kestivät taas sen parisen viikkoa. Kiertokalenterin mukaan uuden kierron olisi pitänyt alkaa näiden menkkojen loppumisesta noin kahden viikon päästä. Ja silloin ne myös alkoivat. Säntillisesti plus/miinus pari päivää kalenterin arvioimasta päivämäärästä. 

Taas kesto oli noin pari viikkoa. Tässä vaiheessa alkoi jo menemään hermot, kun koko ajan saa olla varuillaan, että vieläkö vuotaa vai ei. Välissä oli aina päiviä, että näytti että vuoto lakkaisi, mutta pyh ja pah, runsastui taas hieman. Ja kaksikin viikkoja menkkoja on minun hermoilleni (ja seksielämälle!) liikaa. Normaalisti ennen raskautta kesto on ollut noin 3-5 päivää. 

Jälkitarkastuksen yhteydessä sain reseptin Cerazette -nimisiin minipillereihin, joita voisi käyttää imettäessä. Lääkäri mainitsi, että usein menkat saattaa jäädä kokonaan pois ja tulla vain pientä tiputteluvuotoa silloin tällöin. Mutta tämä on nyt mielestäni kyllä jotain aivan muuta. Jätin lääkärille soittopyyntöä ja jäin odottelemaan soittoa.

Lääkäri soittikin pian takaisin. Selitin hänelle tilanteen ja hän ei ollut ollenkaan huolissaan kuitenkaan mistään. Hänen arvionsa mukaan tämä johtuisi niistä minipillereistä. Ne yleensä kuulemma pistävät kierron aivan täysin sekaisin, joko niin, ettei kuukautisia tule ollenkaan tai sitten juurikin näin. Ugh, no onpa kiva. 

Seuraavat kuukautiset piti alkaa kalenterin mukaan jo reilu viikko sitten, mutta ei ole (onneksi) alkanut. Jospa tämä nyt rauhoittuisi. Lääkäri sanoi, että voidaan harkita myös esimerkiksi hormonikierukkaa, jos minulla ei kestä hermot, mutta kuulemma puoli vuotta olisi hyvä kokeilla kuitenkin ensin pillereillä. Vuoto saattaa hyvinkin tasaantua. Sitä paitsi, meillä on ajatuksena tehdä meidän minille sisarus pienellä ikäerolla, joten hormonikierukan laitto olisi turha näin lyhyelle ajalle. 

Ihana tuo lääkäri, jonka kanssa ollaan soiteltu useampaan otteeseen. Minulle jäi sektiosta todella paljon kysymyksiä, joihin kaipailin vastauksia, ja hän osasi niihin vastata siten, että ymmärsin. Enkä usko, että minulle on minkään sortin pelkoja jäänyt asian suhteen, juurikin tämän takia, kun lääkärin kanssa sain tästä asiasta jutella. Siinä on kyllä nainen täysin oikealla alalla! 😊 Toivottavasti hän sattuisi olemaan myös seuraavalla kerralla mukana synnytyksessä, jos siinä lääkäriä jostain syystä tarvitaan. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joko saa alkaa yrittää toista lasta?

Jo tätä esikoista suunniteltaessa ajateltiin, että halutaan lapset (kaksi tai kolme) pienellä ikäerolla. Sektiopäätös sitten hieman hidastut...